به گزارش اردستان سلام، موضوع کشتارگاهها همیشه مورد کانون توجه مردم بوده و این یک حقی است که بدانند محصول گوشتی که به دست آنان میرسد چگونه تهیه میشود که معمولا در شهرهای بزرگ و مراکز استانها کشتارگاهای بزرگ و استاندارد وجود دارد که مردم از این بابت خیالشان راحت است.
اما هر زمان کشتارگاههای داخل شهرهای کوچک همچون اردستان را بررسی میکنیم میبینیم که از حداقل امکانات محروم بوده و عدم رعایت موارد بهداشتی در آن بهداشت عمومی مردم را تهدید میکند که لازم است در این زمینه مدیران مسئول در این زمینه تصمیمات لازم را بگیرند.
با توجه به شیوع بیماری کرونا و رعایت موارد بهداشتی در این زمینه خبرگزاری تسنیم را بر این داشت تا موضوع رعایت موارد بهداشتی در کشتارگاه دام مشترک اردستان و زواره را بررسی کند که در این زمینه باید گفت این کشتارگاه نشانهای از استانداردهای اولیه را ندارد و با توجه به اینکه از ساخت آن هم مدت زیادی میگذرد مستلزم بازسازی یا تخریب است.
نادر یزدانبخش در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در اردستان اظهار داشت: اولین موضوعی که باید در خصوص کشتارگاه مشترک دام اردستان و زواره به آن اشاره شود موضوع اتاق پیش سرد آن است که دستگاههای آن از قبیل کانتینر، پمب گاز، و وسایل جانبی خریداری شده و موجود است و فقط میماند اینکه باید دیماند برق را افزایش داد که برای این منظور ۱۲۰ میلیون ریال نیاز است تا این کار به پایان برسد.
وی افزود: با توجه به اینکه این کشتارگاه در حال حاضر با توجه به کشتارهای کمی که صورت میگیرد و راهاندازی اتاق پیشسرد هم مستلزم هزینه است صرفه اقتصادی نداشته و به همین جهت در بلاتکلیفی قرار گرفته است چرا که در یک ماه فقط بیش از ۸۰۰ رأس گوسفند در این کشتارگاه ذبح شده که به تناسب روزی سه رأس بوده و نزدیک به ۱۰۰ میلیون ریال هزینهها میشود و فقط ۸۶۰ هزار ریال درآمد برای شهرداری داشته است که این موضوع به صرفه نیست اما از آنجایی که کشتارگاه نیاز شهروندان است این هزینه را ما انجام میدهیم.
شهردار اردستان گفت: این کشتارگاه با این ذبح کم هزینههای جانبی از قبیل آب، برق، و یک نفر متصدی نظافت را دارد که فعلا درآمدی در این زمینه نیست و با توجه به اینکه کشتارگاه از سال ساخت آن هم خیلی گذشته از کیفیت لازم برخوردار نیست و از حداقل امکانات اولیه همچون شوکر برای دامهای سنگین برخوردار نیست.
وی ابراز داشت: موضوع بازسازی آن هم طبق برآورد کارشناسان امر بیش از ۱۰۰ میلیارد ریال هزینه دارد که بازهم با این اوضاع اقتصادی و ذبح کم توجیه اقتصادی نداشته که با این حال دوبار در مزائده قرار گرفته تا به صورت مشترک این کشتارگاه سر و سامانی بگیرد که تاکنون هیچ سرمایهگذاری از این طرح استقبال نکرده است.
یزدانبخش بیان کرد: فاضلاب آن به شکل غیر اصولی دفع میشود که برای زمینهای اطراف خطر دارد و اثرگذار است و میتواند برای محیط زیست هم خطرناک باشد که باید در این زمینه هرچه سریعتر فکری بشود و کشتارگاه شهر مهاباد هم وضعیت خوبی ندارد اما بیشترین کشتار حدود ۳۰ درصد گوشت مصرفی اردستان در شهر مهاباد انجام میشود که بیشترین آن غیر بهداشتی و در منازل انجام میشود.
شهردار اردستان تاکید کرد: طبق برگزاری جلسهای که با فرماندار برگزار شد به این نتیجه رسیدیم که با توجه به این که بهداشت و سلامتی مردم از اهمیت بالایی برخوردار است مسئولان متولی در این خصوص فکری جدید را پیشنهاد دهند تا ذبح گوشت در یکی از کشتارگاههای بیرون شهرستان انجام و سپس در شهرستان توزیع شود که هنوز اجرایی نشده است.
مرتضی فدایی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: موضوع موارد و مشکلات بهداشتی کشتارگاه مشترک دام اردستان زواره موضوعی نیست که جدیداً به آن پرداخته شود و از قدیم این مشکلات وجود داشته است اما ریاست جدید دامپزشکی شهرستان اردستان موضوع را پیگیری کرده و میگوید در صورت رفع نشدن این موارد باید کشتارگاه بسته شود که به عواقب آن توجهی ندارند و در جلسه هم اعلام کردند که موضوع باید برطرف شود که اگر این مشکل برطرف نشود از اول دیماه بسته میشود.
وی افزود: مسئولان باید بدانند موضوع عدم نداشتن صرفه اقتصادی به این جهت است که مصرف گوشت با توجه به مسائل اقتصادی مشتری خود را از دست داده و این موضوع مختص اردستان نیست و به صورت کلی بوده لذا کشتار دام هم در شهرستان کم شده است و بستن کشتارگاه تنها راه برطرف شدن مشکلات نیست چرا که در غیر اینصورت به گوشتهای وارداتی از بیرون شهرستان هزینه حمل اضافه و گوشت دوباره گران میشود.
رئیس اتحادیه قصابان و دبیر اصناف اردستان گفت: اطلاعاتی در دست است که شهرهای همجوار که بیش از چهار هزار کشتار در روز داشتهاند در حال حاضر ۵۰۰ رأس کشتار دارند و این نشان میدهد که این رکود برای همه شهرها وجود دارد و بسته شدن کشتارگاه مساوی با گران شدن گوشت است که این موضوع فشارش بر روی مردم خواهد بود.
وی ابراز داشت: معضلاتی که در این کشتارگاه وجود دارد نتیجه بیتوجهی مسئولان قبلی است و فروش گوشت یک کار تخصصی بوده که مقرر شده تا اداره صمت جلسهای را با شهرداران برگزار و به یک نتیجه ایدهآل برسند تا مشکل برطرف شود و بستن تنها راه حل مشکل نیست.
فدایی همچنین در خصوص رعایت مسائل بهداشتی از سوی قصابان بیان کرد: تمامی افراد قصاب دارای کارت بهداشت بودهاند و افرادی که کارت بهداشت را نداشته باشند اصلا برای آنها پروانه کسب صادر نمیشود و یکی از ملزومات پروانه کسب، داشتن کارت بهداشت است که این موضوع تا کنون در اردستان رعایت شده است.
رئیس اتحادیه قصابان و دبیر اصناف شهرستان اردستان تاکید کرد: در حال حاضر در شهرستان اردستان تعداد ۳۰ قصاب وجود دارد که نام آنها در سامانه ثبت شده است که میتوان گفت نیمی از آنها غیر فعال بوده و نیمی دیگر هم فعال یا نیمه فعال هستند.
سعید راعی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در اردستان اظهار داشت: کشتارگاه مشترک دام اردستان و زواره از نظر ساختاری و مشکلات بهداشتی که دارد مورد تایید این شبکه نیست و یکی اینکه این کشتارگاه دارای هیچ گونه حصار کشی نیست و دیوارهای اطراف آن بسیار کوتاه بوده و حیوانات حیات وحش به راحتی میتوانند با ورود خود به آنجا موجب انتقال بیماری به داخل کشتارگاه شوند.
وی افزود: کشتارگاه مشترک دام اردستان و زواره از نظر دیوار، سقف و کف از وضعیت مناسبی برخودار نبوده و حیوانات جونده به راحتی میتوانند وارد کشتارگاه شوند و همچنین بخش تمیز و کثیف لاشه گوشت در این مکان به درستی انجام نمیشود و همچنین دارای یک سرویس بهداشتی نیست و حتی یک روشویی ندارد که قصابان بخواهند دستشان را بشویند که با توجه به بیماریهای شایع و همچنین بیماری کرونا میتواند موجب شایع شدن بیماریهای انگلی شود.
رئیس شبکه دامپزشکی شهرستان اردستان گفت: آبی که برای شستشوی لاشه گوشت در این کشتارگاه انجام میشود اصلا مورد آزمایش قرار نگرفته و قصابان هم با همان لباسهای بیرون خود اقدام به کشتار دام میکنند و کشتارهای دام سنگین هم بصورت ابتدایی و با بستن به ستونی در وسط کشتارگاه انجام میشود که این موضوع میتواند خطرات جانبی را در پی داشته باشد که حتما نیازمند شوکر هستند.
راعی ابراز داشت: این نوع کشتار دام میتواند به گوشت دام استرس وارد کند و برای مصرف دچار مشکلاتی باشد که موضوع بعدی هم نداشتن اتاق پیش سرد است که گوشت باید ۲۴ ساعت در آنجا بماند که در حال حاضر اینکار انجام نمیشود و گوشت تولیدی مستقیما به دست مصرفکننده میرسد که میتواند بیماریهایی همچون تب مالت و کنگو را به مردم انتقال دهد.
وی ضمن انتقال از نبود فاضلاب استاندارد در این کشتارگاه بیان کرد: وضعیت فاضلاب آن به درستی انجام نمیشود و برای دفع آن برنامه ندارند و همچنین دفع تلفات آنها مناسب نبوده و حیوانات وحشی به راحتی به آن دسترسی دارند که اینها همه از نظر مدیریتی و شرایط بهداشتی قابل اطمینان نیست.
رئیس شبکه دامپزشکی شهرستان اردستان تاکید کرد: موضوع و گزارش کشتارگاه به اداره بهداشت اداره دامپزشکی استان انجام شده و از این مجموعه بازرسی کردهاند و اعلام نواقص انجام شده است که باید تعطیل شود که شورای تامین باید در این زمینه نظر دهد.
راعی تاکید کرد: اداره دامپزشکی در آن مکان بازرس بهداشتی دارد تا در صورت مشکل بیماریهای بین انسان و دام که در بعضی از دامها وجود دارد موضوع را گزارش دهند اما هستند افرادی که کشتار خود را در بیرون کشتارگاه یا بعضا در منازل انجام میدهند و ما از آن بیخبر بوده و گوشت مصرفی را به دست مردم میرسانند که این میتواند خطرات زیادی را برای شهروندان در پی داشته باشد.
وی همچنین اعلام کرد: در صورتی که گوشت از یکی از کشتارگاههای بیرون شهرستان وارد شود با توجه به اینکه هر کشتارگاه دارای مامور بهداشتی بوده و بر رووی گوشتها لیبل زده میشود دیگر نیاز به مجوز از این دامپزشکی نیست و میتوانند مردم از آن استفاده کنند.
رئیس شبکه دامپزشکی شهرستان اردستان ضمن تاکید بر همت مسئولان در رفع مشکلات کشتارگاه این شهرستان تصریح کرد: امیدوار هستم که این موضوع با پیگیری اداره دامپزشکی اردستان و نگاه تیزبینانه رسانه بتوانند گوشت و پروتئین و فرآوردههای سالم را به دست مردم شهرستان برساننند.
گزارش از حمید فرخی