به گزارش اردستان سلام، باز هم پیامک از طرف مخاطبی به نام «باانرژی»! از ابتدای تابستان مرتب پیامکهایی با محتوای توصیه به صرفهجویی در مصرف برق دریافت میکنیم.
با نزدیکشدن تابستان به نیمه، دما هم بالاتر رفت و توصیهها به هشدار خاموشی تبدیل شد. تا اینکه کار به تعطیلی ادارات رسید و وزیر نیرو اعلام کرد گروههای واکنش سریع صنعت برق در آمادهباش کامل قرار دارند.
افزایش دمای هوا علتی است که مسئولین حوزه انرژی، بیشتر از همه آن را در پیشآمدن وضعیت فعلی و تعطیلی ادارات عنوان میکنند. اما آیا واقعاً نقش گرما تا این حد زیاد است؟
پویا علیزاده، پژوهشگر حوزه انرژی بیان کرد: ناترازی ۱۴ هزار مگاواتی را فقط به افزایش میانگین دودرجهای دما نسبت به سالهای قبل نمیتوان نسبت داد. عدم تحقق برنامههای پنجم و ششم در بهینهسازی مصرف و افزایش تولید از نیروگاههای تحدید پذیر و تمرکز به یک منبع انرژی و خود تحریم عامل ۹۵ درصدی این ناترازی است و نقش دما کمتر از ۵ درصد هست.
این پژوهشگر، این شرایط را حاصل ناترازی ۱۴ هزار مگاواتی انرژی در کشور میداند. ناترازیای که به گفته او نتیجه افت فشار بعضی از میادین گازی و افت تولید از منابع و در ادامه نبود گاز برای احداث نیروگاههای برقی و از سوی دیگر اعمال تحریمها در دهه اخیر است. عواملی که قبل از اینکه به نقطه کنونی برسد، قابلکنترل بود.
علیزاده در ادامه بیان کرد: با یک تفکر سیستمی که کلیه متغیرها و ریسکهای انرژی در یک سیستم چند متولی در نظر میگرفت اولویت اول را در بهینهسازی، تنوعسازی سبد انرژی میدید و این بازیها بهصورت پایدار بعضی ناترازیها قابلکاهش بود.
درهرصورت اکنون به گفته وزیر نیرو ظرفیت تمام نیروگاههای کشور برای تولید برق به کار گرفته شده اما باز هم نیاز مصرف برق در حال پیشیگرفتن است.
در این شرایط هم هنوز راهکارهایی برای حل این ناترازی وجود دارد.
انصاف و عدالت به معنای پرداختن به مقوله بهینهسازی و ذخیرهسازی و انعطافپذیری به معنای رهایی از تعصبات و راهحلهای گذشته برای حل مسئله است؛ سهگانه اتحاد، انصاف و انعطافپذیری مسیری را ایجاد میکند که به عقیده این پژوهشگر میتوان در آن میان تولید و مصرف برق در کشور تعادل ایجاد کرد.
انتهای پیام/
زهرا فرخی